Иран

Иран Пролет
10.04.2018-21.04.2018
Маршрут:  София-Пловдив-Истанбул-Техеран-Кум-Кашан-Абиане-Исфахан-Язд -Пасаргад-Персеполис-Шираз-Техеран-Истанбул-Пловдив-София

Продължителност:   12 дни / 10 нощувки

Транспорт:  Автобус и самолет

Хранене:  BB

Цена от: 2800 лв.

Дати на отпътуване: 


ПРОГРАМА: СТАРИТЕ СТОЛИЦИ НА ДРЕВНА ПЕРСИЯ

Кум- Кашан -Абиане – Исфахан – Язд – Пасаргад – Персеполис – Шираз - Техеран

10.04.2018 – 21.04.2018

ЗА РАННИ ЗАПИСВАНИЯ ДО 31.12.2017 г. ОТСТЪПКА 100 лв ОТ ЦЕНАТА!!!

1 ден Пловдив – Истанбул / 420 км. /
Сборен пункт в гр.Пловдив. Трансфер с микробус до летище „Сабиха Гюкчен“ в гр.Истанбул. Вечерен полет Истанбул – Техеран с авиокомпания Turkish Airlines или Pegasus, с включен ръчен багаж 8 кг и чекиран багаж 20 кг. Продължителонст на полета 3 часа.

2 ден Техеран – Кум – Кашан / 260 км. /
Пристигане рано сутринта в Техеран и посрещане на летище от представител на местната фирма – партньор. Обмяна на валута на летище. Отпътуване с комфортен и климатизиран микробус за Кум – втория по значение религиозен град на Иран. Посещение на комплекса на Фатима Мосуме. Това е най-значителният и впечатляващ паметник на архитектурата. Строителството му започва още през XIV век. По време на Сефевидската династия комплекса се разширява в два вътрешни двора. Каджарската династия е добавила още два двора към комплекса и „Огледалния вход“ от източната страна.
Отпътуваме за Кашан. В периода 12-14 век е бил един от значимите средища на керамичните изделия. Много скоро от занаятчии местните хора се насочили към търговията и в периода 15-17 век са едни от най-добрите и рискови търговци. Богатите хора вложили част от парите си в строителство на къщи, надпреварвайки се в тяхното украсяване. Ще разгледаме типични къщи в Стария град – Табатабей, Боружерди / 5 USD/, Абасиан и банята на шах Амир Ахмад. Възможност за обед в местен ресторант. Време е да опитаме местните специалитети! Ще разгледаме и известния пазар с подправки и занаятчийски стоки. Посещение на градините Фин, които са включени в списъка на ЮНЕСКО.
Настаняване в хотел в Кашан. Възможност за вечеря в ресторанта на хотела или в местен ресторант. Нощувка в Кашан.

3 ден Кашан – Абиане -Бадрод- Исфахан / 300 км. /
След закуска отпътуваме за „червеното“ село Абиане. Въпреки приемането на ислиама местните хора са запазили интересните си народни носии, съчетавайки ги с новата религия. Това е едно от най-старите селища запазено до наши дни. Приятната разходка из уличките ще ни върне векове назад. Освен своето гостоприемство местните хора ще ви предложат да си купите сушени плодове и плодов лаваш. След чаша ароматен чай или кафе отпътуваме за Имамзаде Ага Али Абас джамия. Тук се стичат поклонници от цялата страна. Невероятната архитектура отвън се преплита с цветните мраморни украси отвътре.
Нашият път продължава към Исфахан – третият по големина град на Иран и столица на древна Персия по времето на Сефевидската династия. Ще започнем обиколката с посещение Ванк катедралата в Арменския квартал, ще се снимаме на моста с 33 арки и моста Хаджу.
Настаняване в хотел. Възможност за вечеря в ресторанта на хотела или в местен ресторант. Нощувка в Исфахан.

4 ден Исфахан
След закуска ще започнем нашата програма с Петъчната джамия, която е в списъка на ЮНЕСКО. Нейното строителство е отнело повече от 70 години и до днес може да побере в двора си няколко хиляди поклонници. Разходката ни ще продължи със забележителностите на централния площад Наше джан – двореца Али капу, Имамската джамия и джамията на шейх Лотфола.
След кратко време за обед в местен ресторант ще продължим с разглеждане на Градината и музея Чехелсутун – един от образците на персийските градини, включена в списъка на ЮНЕСКО. Невероятните фрески в летния дворец ще Ви очароват и възхитят. Подредените паркови алеи създават усещане за хармония и спокойствие.
Посещение на Розовата градина и Градината на птиците .
Една от атракциите на града е клатещите се минарета на Монарджобан. Атракцията не е възможна всеки ден, но ние ще се опитаме да видим това легендарно минаре.
Възможност за вечеря в ресторанта на хотела или в местен ресторант. Нощувка в Исфахан.

5 ден Исфахан – Язд / 320 км. /
След закуска се отправяме на път към Язд и ще посетим градините Доулат Абад – включени в списъка на ЮНЕСКО. Язд е един от най-древните градове на Иран и столица на Персия по времето на Музафаридите., включен в списъка на ЮНЕСКО. Споменава се още като град Исатис от древна Мидия. Марко Поло е посетил града и е писал много за него през 1272 г.
По пътя ще имаме възможност да обядваме в ресторант в кервансарай в гр.Мейбод
Язд също е центъра на старите зороастрийски вярвания, които имат привърженици и до днес. Само в този град те са над 10 000 души. Вечната борба между силите на доброто и злото, между съграждане и разрушение са залегнали в основата на тази древна религия. За поклонниците на Заратустра, живота е временно състояние, но не съществува карма и прераждане. Ще посетим Кулата на мълчанието и Храмът на огъня, за да видим отношението на зороастрийците към живота и смъртта.
Отправяйки се към центъра ще посетим Стария град и неговите криволичещи улици, вятърни кули и къщи. При желание на групата ще се посетят мавзолея на Дванадесетте имама, Искендер зандан / 3 USD/ и къщата на семейство Лариха / 5 USD/. Градът се слави с производството на най-вкусните сладки, затова ще посетим и Амир Чакмак комплекса и пазара пред комплекса.
Настаняване в хотел в Язд. Възможност за вечеря в ресторанта на хотела или в местен ресторант. Нощувка в Язд.

6 ден Язд – Персеполис / 380 км. /
След закуска ще се разходим в центъра, където е Джаме моск с прекрасните цветни пана. Ще имате възможност да се качите на покривите на старите къщи за зашеметяващи снимки.
След свободно време за обед в центъра на града се отправяме към старата столица на Персия по времето на Ахеменидите и шах Кир Велики – Пасаргад, разграбена и опожарена от Александър Велики. Ще направим снимка край гробницата на персийския шах и ще видим останките в района.
Отправяме се към хотела в района на Персеполис – столица на Персия по времето на Ахеменидите и шах Дарий Първи.
Възможност за вечеря в ресторанта на хотела. Нощувка в района на Персеполис.

7 ден Персеполис – Шираз / 60 км. /
След закуска в 8 ч. ще посетим Археологическия комплекс на Персеполис с местен екскурзовод и превод на български език. Блестящата столица на Персия ще ни посрещне с Източната порта, Военния дворец, дворца Ападана и фреските на делегациите. През 330 г.пр.н.е. Александър Велики завладява столицата мълниеносно и остава да бъде разграбена и опожарена от армията му.
Посещение на скалните гробници и барелефи в барелефи в Никше- Рустам и Никше-Раджаб – чакащи одобрение да бъдат включени в списъка на ЮНЕСКО.
Нашият път продължава за Шираз – перлата в короната на Иран градът на розите, виното и персийските поети. На входа на града ни посреща старата порта и паметника на Саади.
Свободно време за обед в местен ресторант.
Нашата обиколка ще започне най-прекрасната градина на Иран – Ерам гардън, включена в списъка на Юнеско.
Посещението ни продължава с Шейн Черак Шрин – свято място и гробница на двама от братята на Имам Хюсеин. Тук групата ще е придружена от лидер, а жените ще сложим чадори.
Настаняване в хотела в Шираз.
Вечерна разходка за посещение на гробниците на персийските поети и философи Хафез и Саади. Стиховете на Хавез са преведени на всички европейски езици. В Иран от векове съществува традицията да се обръща към стиховете на Хафез, когато някой е на кръстопът, има житейски трудности или търси решение на по-фундаменталните въпроси на битието. В дивана на Хафез се търси отговор, съвет и пророчество. Възхищението на Гьоте от поезията на Хафез днес се оценява като пример за преодоляване на времеви, географски, културни и религиозни граници между Запада и Ориента.
Възможност за вечеря в ресторанта на хотела или в местен ресторант. Нощувка в хотел в Шираз.

8 ден Шираз
След закуска се отправяме към „Розовата джамия“ - Насрирол Молк джамия. Феерия от рози по керамичните пана създават и усещането за преимуществен розов цвят, а светлината през витражите в залата за милостиня създават усещане за цветен въздух.
Днес разходката ни ще бъде в къщите и градините на Шараз. Ще имате възможност да посетите Наренджестан двореца с неговите градини. В долната част на двореца е прекрасен занаятчийски пазар, където можете да се срещнете със занаятчийското изкуство на провинция Парс, ще можете да чуете автентична музика, да закупите някое прекрасно украшение или миниатюра. Посещение на къщата и градините Зинат Ал Молк – време е за чай ! Интерес представлява музея на известните личности на провинция Парс, който се намира в приземния етаж на къщата. И последната от къщите, едно малко бижу е Шапори павилиона и неговата градина.
Свободно време за обед в местен ресторант.
Отправяме се към центъра награда, за да посетим Парс музея, Вакил джамията и Вакил пазара. Време е за пазаруване на подправки, сладки и някой красив шал или бижу.
Възможност за вечеря в ресторанта на хотела или в местен ресторант. Нощувка в Шираз.

9 ден Шираз - Техеран
След закуска в 8 ч. ще посетим Крепостта на Карим хан и с микробуса се отправяме за летище Шираз за полет до Техеран.
Пристигане в Техеран – столицана на Ислямска Република Иран. Спирка край кулата Азади – кулата на свободата, често наричана Вратата на Техеран. Свободно време за обед. При възможност посещение на Националната банка, където се намира Съкровищницата на династиите Каджар и Пахлави. Туристи се допускат от 14 ч. до 16 ч., резервации не се приемат, а се чака на дълга опашка. Разходка в пазара на града - един от най-големите в Азия.
Настаняване в хотел. Възможност за вечеря в ресторанта на хотела или в местен ресторант. Нощувка в Техеран.

10 ден Техеран
След закуска се оправяме да посетим двореца Голестан, построен от Карим хан и служил за шахска резиденция няколко века. Посещение на Иранския национален археологически музей, Музея на ислямско изкуство, музея на килимарството. Свободно време за обед. Посещение на кулата Милад – шестата по височина кула в света. При хубаво време възможност за вечеря в квартала Дербанд.
Нощувка в Техеран.

11 ден Техеран
След закуска се отправяме към „Белия дворец“ Саабад – резиденция на династията Пахлави. Свободно време за обед. Следобедна разходка в парковете на града.
Нощувка в Техеран

12 ден Техеран - Истанбул
Трансфер до летище Техеран за полет Техеран – Истанбул. Кацане на летище „Сабиха Гюкчен“. Трансфер с микробус до България.

Цена от: 2 800 лв.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:
 • трансфер София –Пловдив - Истанбул –Пловдив - София ;
 • самолетен билет Шираз – Техеран с включени летищни такси с ръчен багаж до 8 кг и чекиран багаж до 20 кг.;
 • 10 нощувки със 10 закуски в хотели 3*: 1 нощувка в Кашан, 2 нощувки в Исфахан, 1 нощувка в Язд, 1 нощувка в района на Персеполис, 2 нощувки в Шираз, 3 нощувки в Техеран
 • всички екскурзии по програма;
 • входни такси по програмата:
Кашан: Градините Фин, къщите Табатабеис и Абасиан, банята Султан Амир;
Абиане ;
Исфахан: Ванк Катедралата, дворците Али Капу и Чехелсотун, Джамиите Имам, Шейк Лотфолах и Монарджобан, Розовата градина и Птичата градина;
Археологически комплекси на Пасаргад , Персеполис и Некрополите;
Язд: Градините Доулат, Джаме джамия, Зороастрийския храм на огъня, Кулата на мълчанието, Амир Чакмак комплекса;
Шираз: къщите с градините Ерам, Наренджестан, Зинат Ал Молк и Шапури, джамията Насрирол, Гробниците на Саади и Хафез, музея Парс;
Техеран: двор;ите Голестан и Саабад, музеите Национален археологически, Ориенталско изкуство, Килимарски, Съкровищница, Кулата Милад;
 • всички трансфери по програма;
 • местен екскурзовод по време на пътуването;
 • водач – преводач на български език по целия маршрут;
 • медицинска застраховка „Помощ при пътуване в чужбина” на ЗАД „Армеец” за лица до 70 г. за застрахователна сума 10 000 евро .

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:
 • самолетен билет Истанбул - Техеран – Истанбул на авиокомпания Turkish Airlines или Pegasus, с включен ръчен багаж 8 кг и чекиран багаж 20 кг.; 600 лв към 15.11.2017
 • виза за Иран (100 лв.) и такса за обработка и подаване на документите за виза (50 лв.) - заплащат се при записване
 • бакшиши - 30 долара на човек, заплащат се задължително на място;
 • възможна е такса гориво
 • Входни такси:
Кашан: къща Боружерди /5 щатски долара/
Язд: мавзолея на Дванадесетте имами, Искендер зандан /5 щатски долара/ къща Лариха / 5 щатски долара/
 • доплащане за 10 вечери в ресторанта на хотела - 300лв.

Забележки и условия:

За записване на екскурзията са необходими:
1.Паспорт с валидност минимум 6 месеца след датата на края на екскурзията. В паспорта трябва да има налични минимум 2 свободни страници за полагане на визата.
2.Подписан договор с туроператора или оторизиран негов агент.
3.Внесен депозит в размер на 50 % от стойността на екскурзията.
 • Офертата е валидна при минимум 8 туристи. В случай, че не е достигнат този минимум, най-късно 30 дни преди датата на екскурзията се уведомяват всички записали се.
 • Цената на самолетната екскурзия е калкулирана при курс на щатския долар 1USD = 1.70 лв. При разлика в курса повече от 5 % цената се преизчислява при доплащането
 • Самолетният билет: Истанбул – Техеран – Истанбул се закупува при достигане на минимума за осъществяване на екскурзията.
 • Туроператорът съдейства за получаване на Иранска виза, но не гарантира нейното получаване. Необходими документи: 2 бр. цветни снимки паспортен формат, попълнен визов формуляр, автобиография и платена такса /150 лв/.
 • Хотелите по програмата ще бъдат предоставени 7 дни преди датата на отпътуване.
 • Туроператорът си запазва правото да променя реда на провежданите мероприятия
 • Анулации: според общите условия на туроператора
 • Начин на плащане: в брой или по банков път:

"ЕВРО ТОП ТУР" ЕООД,
УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, гр. Пловдив,
IBAN: BG87 UNCR 7000 1521 2617 26 BIC: UNCRBGSF

 • Евро Топ Тур ЕООД не носи отговорност при смяна на часовете или анулиране на полетите от страна на превозвача.
 • Евро Топ Тур ЕООД има сключена застраховка «Отговорност на туроператор» при «Групама Застраховане» ЕАД с адрес на управление гр. София, бул. Цариградско шосе №47 А, блок V, ет.3
ИЗБЕРЕТЕ ХОТЕЛ ПО ПРОГРАМАТА: