Ваймар

Ваймар се споменава за първи път в документи от средата на 10-ти век, през 16 век става главен град на област Саксония-Ваймар, а през втората половина на 18 век е един от най-важните центрове на германското Просвещение.
Ваймар е малък, типично немски град, но същевременно и много значим за световната култура. Града гордо пази паметта на своите забележителни съграждани - великите немски поети Йохан Гьоте и Фридрих Шилер, както и композитора Ференц Лист..
Малко история: През 1919 г. Националното Учредителното събрание приема във Ваймар новата конституция на страната, с което започва период в историята на Германия, продължил до 1933 г., известен като Ваймарска република. През 1920 г. градът влиза в състава на новоформираната област Тюрингия и става нейна столица. Периода на Хитлер в историята на Германия е ужасен за Ваймар - в близост до града е създаден концентрационния лагер Бухенвалд, в който са държани повече от 250 000 затворници. От тях 56 000 са били унищожени. От 1949 г. Ваймар остава в границите на Германската демократична република, а през 1990 г., след обединението на Германия, отново е част от федералната провинция Тюрингия.
Развлечения и забележителности във Ваймар
Типична гледка за Ваймар са едноетажните и двуетажни къщи, в по-голямата си част строени през 18-19 век. Поради факта, че павираните улици са достатъчно широки и изпъстрени с ярки фенери с причудливи форми, нямате усещане за теснота, както е в повечето стари градчета и провинции. В града има много булеварди, градини и зелени островчета. Ако добавим към това и факта, че във Ваймар не съществува индустрия (забраната за строителство на предприятия, наложена от времето на Карл Август през 18-ти век е спазвана и до днес), то е ясно, че екологичната среда в града е много, много добра.
Центърът на града е съвсем малко променен от Средновековния си вид, Кметството и днес украсява приятния пазарен площад. Една от забележителностите на стария град е църквата Свети Петър и Павел. Строена е в стила на късната готика в периода 1498-1500 г., а огромния сводест олтар е изписан от семейството на Лукс Кранах: работата започва Лукс Кранах Старши и е завършена от Лукс Кранах Младши.
Къщата на Гьоте се намира в непосредствена близост до старата механа "Белия лебед". Това е обикновена барокова сграда, в която великия поет е живял от 1792 г. до смъртта си през 1832 г. Днес е музей в памет на поета, в който са запазени неговия кабинет, библиотеката (съдържаща над 5400 тома), голям брой ръкописи и материали, свързани с работата на поета.
Друга забележителност в града, свързана с името на Йохан Гьоте, се намира в парка на брега на река Илм. На източния бряг на Илм се намира скромна, почти незабележима, лятната къща на Гьоте, където поета често е престоявал в последните години от живота си.
В източната част се намира и Ваймарския замък: три-етажна сграда, построена в неокласически стил на брега на река Илм. Интерес представлява интериора на замъка, но по-интересна е намиращата се тук колекция от художествени произведения. Това е богата колекция от произведения на немското изкуство от Средновековието, картини на италиански майстори от 16-17 век, датски и фламандски картини от същия период, многообразна колекция от графики. Това е замъка, който е бил център на светския и литературен живот през годините.
Близо до Ваймарския замък се намира архива на Гьоте и Шилер, където се съхраняват ръкописите на повече от шестдесет видни немски писатели и ръкописите на известни личности от 18-20 век. Къщата на Шилер, на улица Schillerstraße, е в непосредствена близост до настоящата къща-музей на поета. Тук е показана богата колекция от материали от живота и творчеството на великия писател.