В света на Емир Костурица!

Екскурзия до Босна с Каменград и Дървенград!
Маршрут:  Пловдив- София – Пирот – Вишеград - Каменград - Мокра гора – Дървенград – Ниш

Продължителност:   4 дни / 3 нощувки

Транспорт:  Автобус

Хранене:  HB

Цена от: 380 лв.

Дати на отпътуване: 


ПРОГРАМА:


СЪРБИЯ – БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

КРУШЕВАЦ – ЖИЧА - ВИШЕГРАД – ДЪРВЕН ГРАД – КАМЕН ГРАД – БОСНЕНСКИТЕ ПИРАМИДИ- САРАЕВО

4 дни / 3 нощувки със закуски и вечери

 

 1 ден:  Пловдив - София  – Крушевац – Жича - Вишeград – Сараево
    Пътуването ни ще ни отведе до Крушевац  - старата столица на цар Лазар.  Ще направим кратка фото пауза да  снимки край останките на крепостта и ще посетим църквата Лазарица.
    Спирка за посещение на манастира Жича – първата архиепископия и първа патриаршеска църква на Сърбия, основана от Свети Сава – покровителят на сръбския народ.     
    Преминаване на сръбско -босненската граница. След това продължаваме към Вишеград. Ще направим кратка разходка по моста на река Дрина. Вишеградският мост е една от най-значимите постройки в Босна за периода 15 - 19 век. Мостът е уникално произведение на средновековната османска инженерна и архитектурна мисъл и изкуство, нетипични за Европа, но характерни за Балканите.  Дълъг е 180 м. (ширина на коловоза 6 м. ), има 11 отвора, като е разположен на 9 каменни стълба в реката с ширина 3,5 - 4 м. Мостът е дело на Синан, и е изграден по инициатива на Мехмед паша - Соколлу, поради което е известен още и като Мостът на Мехмед паша Соколович. Символизира връзката между етносите в Босна, също както Стари мост в Херцеговина. Мостът е известен още от романа на Иво Андрич "Мостът на Дрина". Тази архитектурна забележителност е част от списъка на ЮНЕСКО за историческо наследство.
    Посещение на Каменград – построен от Емир Костурица. Разходка по главната улица и площада, където се намират сгушени китни магазинчета за сувенири, бижута, галерия, пекарна, пицария, кафене, бирария и кино. Свободно време.
    Отпътуване за нощувка в Сараево – столицата на Босна и Херцеговина, наричан „Балканският Йерусалим” заради космополитния си дух и мирното съжителство на католици, православни, мюсюлмани и евреи.  
    Вечеря. Нощувка в Сараево.

2 ден Сараево – Благай – Мостар – Сараево 330 км.
    След закуска отпътуване за Благай, място свещено за дервишите и едно от най-мистичните в Босна. В Благай дервишите построяват своя манастир от 16 век, разположен в скалите над извора на река Буна. Буна е една от най-мощните подземни карстови реки, извиращи от 200-250 метра дълбочина с дебит около 30-45 кубични метра на секунда. Най-красивото кътче в цяла Босна и Херцеговина. В района се откриват още много магични природни красоти, ценни исторически и археологически артефакти.
    Не може да подминем и гр.Мостар – включен в списъка на Юнеско през 2005 г. Старият град е изпълнен с пъстри магазинчета и пазари на занаятчийски стоки. Ще преминем по Стария мост на река Неретва и ще се окажем сред забележителните малки улички. Могат да бъдат видяни Джамията на Мехмед паша, Католическата църква Св.Дева Мария и часовниковата кула. Свободно време.
    Прибиране късно вечерта. Нощувка в Сараево

3 ден Сараево- Високо – Мокра гора – 200 км.
    Сред закуска отпътуваме към село Високо, в чийто околности се намират Босненските пирамиди.  Хълмове с правилни геометрични ъгли, който се считат за най-старото творение на човешка ръка, оформящи правилен равностранен триъгълник. Мястото се твърди, че дава едно необикновено енергийно преживяване, откъсващо от ежедневието, свързано с нови и непознати усещания. Възможност за разглеждане на тунелите /с доплащане / Разстоянието от паркинга на автобуса до входа на тунелите е около 300 метра по наклон. Това разстояние се изминава пеша.
    След това се връщаме в центъра на Сараево за туристическа програма: Кметството, Латинския мост, Морича хан, разходка по централната пешеходна част. Свободно време за закупуване на сувенири.
    Нощувка в района на Мокра гора.

4 ден Сараево – Дървен град – София - Пловдив  
    След ранна закуска се отправяме към  „Дървен град“. Дървеният град е построен на слънчев хълм, наречен Мечавник, в покрайнините на курортното селце Мокра Гора. Кустурица го забелязва за пръв път по време на снимките на филма „Животът е чудо“ през 2003 година. Докато чака слънцето да се покаже иззад събралите се облаци, със завист гледа отсрещния хълм, на който няма нищо, но пък е огрян от много слънце. Тогава решава, че иска някой ден да си построи там град. Мечавник е етно село с 20-30 къщи, изцяло направени от дърво в традиционния стил на старите сръбски села. В комплекса си има всичко, което ще намерите и в истински град – централен площад, улици, църква, кино, басейн и спа център, фитнес зала, два ресторанта, кафе-сладкарница, бар и дори затвор.
    Възможност за двучасово пътешествие с влака – музей  Носталгия по железницата „Шарганската осмица“ / такса 400 сръбски динара/
    Отпътуване за България. Пристигане късно вечерта.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:
*транспорт с комфортен автобус***;
*всички трансфери, пътни, транспортни такси и паркинги по маршрута;
*3 нощувки със закуски в хотели 3 *** - 2 в Сараево в стая с две и три легла и 1 в района на Мокра гора;
*3 вечери  в ресторанта на хотела;
*туристически обиколки съгласно програмата;
*екскурзоводско обслужване;
*Медицинска застраховка с 5000 евро покритие;

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:
*доплащане за настаняване в единична стая: 60 лв.;
*За лица над 65 години  - доплащане 4 лв

Необходими документи за пътуване:
- лична карта или международен паспорт с валидност минимум 6 месеца след датата на връщане

Забележка:
*Офертата важи при минимум 35 туристи;
*Агенцията си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата и да коригира цените: при група, по-малка от обявената, съобразно броя на плащащите; при промяна в стойността на транспортните разходи, в това число на горивото; при промяна на обменния валутен курс, относим към договора с повече от 5% в периода между сключването му и датата на отпътуване;
*Туроператорът предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Повече информация в офиса на фирмата;
*Туроператорът има сключена застраховка Отговорност на Туроператора със ЗД „ЕВРОИНС” АД, гр. София, бул. „Христофор Колумб” № 43, тел.: 0700 17 241. Застрахователната полица № 03700100002589 от 10.03.2020 до 09.03.2021 г. e изложена на видно място в офиса на Туроператора.