Пътешествайки по Златният пръстен, ще усетиш руска душа!

МОСКВА И ЗЛАТНИЯТ ПРЪСТЕН
22.05.-30.05.2022 г.
Маршрут:  Москва – Сергиев Посад – Ростов Велики – Ярославъл - Кострома – Суздал - Владимир - Москва

Продължителност:   9 дни / 8 нощувки

Транспорт:  Самолет

Хранене:  BB

Цена от: 2450 лв.

Дати на отпътуване: 


ПРОГРАМА:

     Градовете на Златния пръстен, истински паметници на историята –
истински музей под открито небе!
По време на пътуването по  градовете на Златния пръстен  туристите имат възможността да се запознаят с древните паметници на историята и архитектурата от времето на Киевска Рус до образуването на Руската империя.

 


Ден 1/   София - Москва
Тръгване от София в 12:30ч с полет на Аерофлот. Кацане в Москва в 15:35ч, трансфер и настаняване в хотел  “Комплекс Измайлово“   https://izmaylovo-hotel.ru/. Нощувка.
В непосредствена близост до хотел Измайлово се намира туристически комплекс “Кремъл в Измайлово”, който се слави с необичаен архитектурен стил в изконо руски традиции https://www.kremlin-izmailovo.com/

Ден 2/  Москва  
След закуска, екскурзия в сърцето на Русия - Московския Кремъл. Това е не само символ на държавната власт, но и величествен паметник на историята. Кремълските стени и кули са творение на италиански майстори. Периодът на строежа им започва през 1485г. и завършва през 1495г. Общата площ на комплекса е 275 000 кв.м. Ще разгледаме Александровската градина, Могилата на Неизвестния войник, ще видим смяна на почетния караул пред Вечния огън. Следва посещение на Кремъл: Ивановския площад, Цар Пушка и Цар Камбана, разглеждане на Архангелския Благовещенски събор построен през 1484 – 1489 г. В неговия интериор са се съхранили стенописи от XVI–XIX в., а в иконостаса – икони от Андрей Рубльов и Теофан Грек;  Успенската църква - главен храм векове наред на Руската държава. Тук са се венчавали Великите руски Князе и Царе. От тук са се издавали и се издават най-важните укази на страната. Ще научите за историята на Кремъл от неговото създаване до наши дни.
Екскурзията на територията на Кремъл завършва с грандиозен парад на Президентския полк, който е считан за една от най-зрелищните военни церемонии, придружен от президентския оркестър.
Свободно време за обяд в „Охотный ряд” – верига на най-различни ресторанти.
Посещение на Оръжейната палата Богатствата, събирани през вековете от руските царе и принцове, включват някои великолепни версии на яйцето "Фаберже" и царското облекло на Екатерина Велика и др.

ПО ЖЕЛАНИЕ:
Уникална шоу – фолклорна програма «Удивителна Русия» с включена вечеря с голямо разнообразие на блюда и неограничено количество алкохол.
На сцената ще видим  оригиналните изпълнения на най-добрите национални групи, танцьори, певци и актьори от различни региони на Русия. Голямо разнообразие на етнически костюми и народна музика ще покажат културата и автентичността на народите на Русия!
Това е истинско музикално пътешествие по безкрайните простори на Русия!
Връщане в хотела.

Ден 3/   Москва – Сергиев Посад – Ростов Велики – Ярославъл   (260 км)
След закуска отпътуване за Сергиев Посад - центърът на руското православие от XIV век, наричан още Руския Ватикан. Посещение  на най-големия мъжки православен манастир "Сергиева лавра", включен през 1993 г. в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, на територията на който се намира Руската духовна академия.
Манастирът е основан през 1340 г. от преподобния Сергей от Радонеж, чието име носи и града. Той изиграва ключова роля за консолидиране на земите на Русия под върховната власт на княз Димитрий Донской. От векове манастирът е бил важен религиозен и културен център в руската държава. В него са работили иконописците Андрей Рубльов и Даниел Чорни, които изписват стенописите в главната църква на манастира - катедралата св. Троица. В нея се пазят и мощите на преподобния Св. Сергей. От векове гробницата, в която са положени те, е място за поклонение на православните християни.
Заминаване за Ростов Велики, пристигане в града. Разглеждане на Ростовския Кремъл с невероятно красивите събори и музеи.Историята на град Ростов започва през 862 г., когато за първи път се споменава в хрониките и тази дата се смята за годината на основаването на града. Започвайки от 1207 г., Ростов става столица на независимото княжество. Малко преди това думата "Велики" е добавена към името на града.
Ростовският Кремъл, заемащ почти 2 хектара, се състои от църкви и стопански постройки, заобиколени от каменна стена с дебелина 2 м, височина до 12 м, подсилена от 11 кули. Тези укрепления са построени, според експертите, не за защита срещу врага, а за украса.

Включено посещение на "Музей на църковните антики". Представени са обекти от музейни колекции на  иконопис, дърворезба, живопис, църковна утвар, оръжия, изкуства и занаяти, ръкописни и старопечатни книги, документи, фотографии. Продължение за Ярославъл. Настаняване в хотел 4*. Нощувка.

Ден 4/  Ярославъл - Кострома (80 км)
След закуска, обзорна екскурзия на Ярославъл, основан от Ярослав Мъдрий около 1010 г. с цел защита на Ростовското княжество. Това е и първият християнски град, изграден на река Волга. През XII-XIII век, градът се превръща в крупен център за развитие на търговията и занаятчийството. Процъфтява търговията със страни от Изтока, Запада и Скандинавието. Ярославъл се прославя и като книжовен и културен център с уникалени постройки във всички стилове на руската архитектура дотогава. Градът е известен и като родното място на първия руски обществен театър, основан през 1750 г. Под защита на ЮНЕСКО са включени 140 паметници на културата, съхранени и поддържани в автентичен вид и представляващи богато архитектурно наследство в световен мащаб.
Обзорна екскурзия на града с посещение на Спасо-Преображенската монастир 1506-1516 г. с включено посещение на уникална изложба "Съкровищата на Ярославъл", която представя на посетителите най-скъпата част от колекцията на ярославския музей- резерват- съкровища от сакристии на ярославски манастири и храмове, дарове на царе, на местни аристократи и богати търговци.
Златарски изделия и бижута на средновековни майстори от Москва, Новгород и Ярославъл, които останаха неизвестни.
Посещение на църквата на Пророк Илия, се счита за връх на ярославското строителство от XVII век, забележителност със световно значение, препоръчана от ЮНЕСКО за показване на туристи.
Църквата на пророк Илия е построена от богати ярославълски търговци. При строежа на църквата е използвано най-доброто от руските художествени школи от  XVII   век - златната ера на църковното строителство на Ярославъл.  Специалистите считат  иконостаса на основния храм за един от най-добрите през 17-ти век, той се състои сот 6 нива с повече от 100 икони.
Екскурзията продължава с  разходка с корабче по река Волга.
Заминаване за град Кострома. Настаняване в хотел 3*/4*. Вечеря в ресторанта на хотела  и нощувка 

Ден 5/  Кострома - Суздал  (180 км)След закуска, панорамна обиколка на историческата част на Кострома, основан през 1152 г. от княз Юрий Дългоруки по време на експанзията му в Поволжието. Историята на Кострома е неразривно свързана и с началото на династията Романови. 16-годишният Михаил Романов е обявен за цар на Земския събор през 1613 г. именно по време на престоя му в Ипатиевския манастир.
Посещение  на Богоявленската катедрала (1565 г.), Ипатиевския манастир, Троицкият събор. Тук пристигат хора от различни кътчета не само на Русия, но и от света, за да се поклонят на чудотворната икона на Тихвинската Божия Майка.
Продължение за град Суздал. Панорамна екскурзия на град Суздал, считан за „перлата на Златния пръстен" на Русия, основан през 1024 г. на река Каменка. Носител на многовековна история, градът-музей е награден през 1974г. с почетен знак за съхраняване културното наследство на Русия.
Посещение на Музея на дървената архитектура, Покровския и  Спасо-Евтимиевия манастир, известни с великолепните си стенописи от 17 век, са включени в списъка на ЮНЕСКО.
Посещение на Спасо-Евтимиевия манастир включва мини-концерт на камбаните и съкровищница «Золотая кладовая». Музеят на дървената архитектура е построен на принципа на типичното руско село: сърцето на селището е църквата. От нея тръгва главната селска улица, от двете страни на която се издигат дървени къщи. Всички къщи са богато украсени с резбовани орнаменти. Богатите манастири и княжески дворци са хубаво нещо, но струва да се види битът на простия руски селянин, какъв е бил преди няколкостотин години. Настаняване в хотел 4*. Вечеря и нощувка.

  
Ден 6/ Суздал – Владимир- Москва  (210 км )
След закуска посещение на главните архитектурни ансамбли на града – Суздалския Кремъл  от  XIII-XIVвек и  Рождественски събор.
Следобед отпътуване за Владимир - последният град от Златния пръстен, построен на брега на река Клязма. Основан е през 990 г. от княз Владимир Святославович на мястото на старо селище. Стратегическото местоположение на града през вековете привлича интереса на множество татарски и монголски нашественици. Многократно опожаряван и разрушаван, днес градът е успял да съхрани изумителни архитектурни белокаменни шедьоври от XII век. Обзорна екскурзия на града с посещение на катедралата Успение Богородично,  Дмитриевски събор и Златната порта, включени в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. 
Успенският събор построен за 3 години (1158-1160),  веднага е станал главна архитектурна доминанта на древния Владимир. Високият белокаменен с 5 купола събор, който поразява със своята хармония и изобилие на украшения от злато, се превърнал в главен храм на цялото княжество. В него са били короновани князете Александър Невски, Дмитрий Донской, други Владимирски и Московски князе. В манастира се е намирала светинята на Владимир – иконата Света Богородица, донесена в древна Русия от Константинопол и наречена Владимирска  (понастоящем се намира в Третяковската галерия в Москва). От 1408 година е оцелял стенописот Страшния съд рисуван от Андрей Рублев.
Дмитриевският събор (1194 – 1197г.)  - еднокуполен храм, с относително неголеми размери, с характерна архитектура за Владимиро-Суздалска  Рус през XII в. Хармоничните пропорции се съчетават със съвършената техника на белокаменните облицовки. Неговата дантелена каменна резба, наброява около 1500 релефа. Над  600 релефа изобразяват различни светци и невиждани животни.
Съборът няколко пъти е бил опожаряван, а по време на татаро-монголското нашествие е бил напълно разграбен, впоследствие нееднократно е бил реставриран. В края на XII в. в събора  са рисували византийски и руски художници, но до наши дни са достигнали само фрагменти от фреските.
Строителството на Златнаа порта е завършено през 1164 г. и са служили не само като крепостно съоръжение, но и като триумфална парадна арка при влизане от запад. Златните врата са изградени от бял камък, масивните дъбови врати са обшити с позлатени медни плоскости, заради което са наречени Златни.
Заминаване за Москва.  Настаняване в хотел  “Комплекс Измайлово“, нощувка.

Ден 7/ Москва– Коломенское – Царицино – Москва
След закуска, свободен ден за самостоятелно разглеждане на руската столица или
по желание екскурзия ЦАРИЦИНО – КОЛОМЕНСКОЕ.
(10:00 -17:00)
Посещение на дворцово-парковия ансамбъл и архитектурен резерват Царицино – величествена резиденция на руската императрица Екатерина II.
Разходка с електромобили 30 мин – доплащане на място около 200 руб на човек.
Свободно време за обяд или разходка из красивия парк с фонтани и езера.
След обяд екскурзия в  Коломенское - резиденция на великите московски князе и руски царе, известна още от 14-ти век, с включено посещение на двореца на Алексей Романов.

Уникалният архитектурен ансамбъл представлява голяма художествена и историческа ценност, поради което Коломенское е включено в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО през 1994 г, наред с Московския Кремъл и Червения площад. Връщане в хотела и нощувка.
БОНУС! с водач на групата! 
21:00 – 23:00 ПО ЖЕЛАНИЕ
посещение на вечерно светлинно шоу с фонтани – една феерия от цветове, светлини, музика и водни пръски! Фонтанът в Царицино е най-големия фонтан в Москва (предвижване самостоятелно с метро)

Ден 8/ Москва
След закуска, панорамна обиколка на руската столица - Московския университет; Държавната Дума, Театралния площад, Новодевическия манастир,  съвременния район - Москва Сити.
Посещение на „Христос Спасител”  – най-голямата руска катедрала, символ на възраждащата се християнска Русия. Храмът на Христос Спасител е построен в знак на благодарност към бог за помощта и застъпничеството в трудните времена за Русия и преди всичко по време на войната срещу Наполеон през 1812 г. Фотостоп на панорамната площадката на „Воробьевые горы”, откъдето се открива великолепна гледка към Москва.
Продължение на автобусна обзорна програма: Поклоная гора, Триумфалната арка, Кутузовски проспект, Пушкински площад, Мост на Багратион, Новия Арбат и др.
Посещение на Третяковската галерия и разглеждане на нейната ценна колекция.
С 62-те си зали и 100 000 картини тази галерия притежава най-голямата колекция на руско изкуство в света. Връщане в хотела, Нощувка.
По желание екскурзия: Най-красивите метростанции в Москва, понякога наричани "Подземни дворци".

Ден 9/Москва – София
Ранен трансфер за летище Шереметиво и отпътуване в 08:20 ч. с полет на Аерофлот  SU 2060 за София. Кацане в София в 11:35 ч.  Край на програмата.

Хотели по програмата:
Ярославъл «Ринг Премиер» 4* http://ringhotel.ru/; «Юбилейная» 4* https://yubilyar.com/; «SK Royal Hotel Yaroslavl» 4*  https://sk-royal.ru/hotels/yaroslavl/

Кострома  «Снегурочка“ 4* https://hotel-snegurochka.ru/;  «Азимут» 3* https://azimuthotels.com/Russia/azimut-hotel-kostroma/  

Суздал  «Николаевски посад» https://www.nposad.ru/territory; «Пушкарская слобода» https://www.pushkarka.ru/; «Велий Суздал» 4* https://veliy-hotels.com/ru/index/

 
Настаняване на дете до 12 г с двама възрастни на допълнително легло в двойна стая.
Допълнително  легло е разтегателен диван или сгъваемо походно легло.
За трима възрастни препоръчваме двойна и единична стая!

Цената включва:
- Самолетен билет София - Москва – София с директен полет на Аерофлот с чекиран багаж до 23 кг, ръчен багаж до 10 кг;
- Летищни такси 230 лв към 10.10.2019 (цената подлежи на препотвърждение при издаване на самолетния билет);
- Трансфери и транспорт с климатизиран туристически автобус;
- 5 нощувки + 5  закуски на блок маса в хотел „Комплекс Измайлово” / стандартни реновирани стаи в Москва;
- 3 нощувки със закуски в  хотели  3*/4* в стандартни стаи
 (1 нощувка в Ярославъл, 1 нощувка в Кострома,  1 нощувка в Суздал);
- 1 вечеря в ресторанта на хотела в Кострома;
- 1 вечеря в ресторанта на хотела в Суздал;
- Панорамна обиколка на Москва с посещение на Червения площад и храма на Христос Спасител;
- Пешеходна обиколка на Кремъл с посещение Успенската, Архангелската, Благовещенската църкви и на Оръжейна палата;
- Пешеходна разходка в Стария Арбат;
- Посещение на Третяковската  галерия;
- Екскурзия до Сергиев Посад;
- Обзорна  екскурзия на Ростов Велики, посещение на Кремъл с музей на църковните антики;
- Обзорна екскурзия на Ярославъл с посещение на Спасо-Преображенски  монастир със „Съкровищница” и Църквата на Пророк Илия;
- Разходка с корабче по Волга (1ч );
- Обзорна екскурзия на Кострома с посещение на Богоявленската катедрала, Ипатиевския манастир и Троицкият събор;
- Обзорна екскурзия на Суздал с посещение на Кремъл, Музея на дървената архитектура, Покровския и Спасо-Евтимиевия мaнастири с мини концерт на камбаните и съкровищница“Золотая кладовая“;
- Всички входни такси за посещаваните обекти;
- Слушалки по време на всички обиколки с екскурзовод;
- Обработка на документи за руска виза;
- Екскурзоводско обслужване на български език;
- Водач от България по време на пътуването;
- Медицинска застраховка “Помощ при пътуване в чужбина” с покритие 30 000 евро;

Цената не включва:
- Туристическа виза - 150 лв за български граждани;
- Доплащане за единична стая - 300 лв; 

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ЕКСКУРЗИИ:
- Екскурзия  „Най-красивите метростанции в Москва” (при мин. 10 човека)  – 10 € на човек
-
Вечеря с руска национална кухня и фолклорна програма «Удивителна Русия» 19:30 – 21:30 
 
(при мин. 15 човека) – 55 € на човек;
- Екскурзия до Царицино и Коломенское с посещение на двореца на Алексей Романов с включени трансфери, с водач / с бългрски  гид  (при мин. 15 човека) – 90 лв;

- Посещение на Московския цирк -  по желание, самостоятелно (информация при запитването);
Легендарният Московски цирк на Цветния булевард (Цветной Бульвар) е един от най-старите циркове в Русия. Основан преди повече от сто години през 1880 година, той има уникална история, възпитал е ненадминати актьори, които винаги са готови да възхищават публиката със зашеметяващи номера;
или цирк „Аквамарин”  на танцуващите фонтани;
или най-големия цирк на планетата „БОЛШОЙ МОСКОВСКИ ЦИРК” на проспект Вернадского.

Допълнителни мероприятия се заявяват в България и се заплащат на място!

-  Доплащане за медицинска застраховка за лица от 70 до 80 г.: 25 лв.

- Застраховка "Отмяна на пътуване" и прекъсване на пътуването по неотложни независещи от клиента причини – по желание;

Условия за записване:

- Копие от задграничен паспорт, валиден минимум 6 месеца след края на пътуването;
- Попълнен договор и депозит в размер на 1000 лева на човек; 
- Доплащането до: 30-35 дни преди дата на тръгването и предоставяне на всички необходими документи за получаване на руска виза;

Анулационни условия:

-  В случай на отказ от пътуването и прекратяване на договора от страна на потребителя, Туроператорът удържа следните неустойки:
- При анулация до 90 дни преди датата на пътуване – без неустойка;
- При анулация от 89 до 45 дни преди датата на пътуване  се удържа в размер на внесения депозит;
- При анулация от 44 до 31 дни преди дата на пътуване – 50 % от общата стойност на пътуването;
- При анулация от 30 дни или неявяване на полет – неустойка 100% от общата цена на пътуването.
- ПОТРЕБИТЕЛЯТ има право да прехвърли правото си на пътуване на трето лице в срок съобразно спецификата на дестинацията, издаване на самолетен билет и не по-късно от 30 дни, като се задължава да заплати на ТУРОПЕРАТОРА само дължимите суми, свързани с тази промяна, а именно 100 €/196 лева на билет.
- Всички откази от пътуване се извършат лично, в писмена форма, в офиса където е направено записването или по електрона поща с задължително уведомяване по телефона.

Данни за паспортен и визов режим:

- За посещение на Русия се изисква виза, за която е необходимо 1 актуална снимка паспортен формат
 и попълнен визов формуляр;
- Паспорт, валиден минимум 6 месеца от крайна датата на екскурзията;
- За деца под 18 г. е необходима нотариално заверена декларация от родителя, който не придружава детето;
- Доплащането 30-35 дни преди дата на тръгването.

Забележка:
- Необходим брой за осъществяване на екскурзията: 25  туристи.
(при група от 20 до 24 туриста се доплаща -  по 100 лв на човек)
В случай, че този брой не бъде набран най – късно 30-35 дни преди дата на тръгване се уведомяват всички потребители и се възстановяват всички внесени депозити или се прекалкулира цената.
- Смяната на посочените хотели с подобни от същата категория не се счита за значителна  промяна на  програмата;
Курсът на рублата към лева
1.96лв (1 €)= 70 руб, който е заложен в програмата на екскурзията. При промяна на валутния курс повече от 5% на руската рубла към българския лев, туроператор запазва правото да промени цената па пакета.

- Последователността на туровете по програмата подлежи на доуточнение във връзка с оптималното им осъществяване в сравнение с описаната  програма, тъй като при всяка конкретна екскурзия програмата се съобразява с  празничните и почивни дни, почивните дни на музеите, факултативните екскурзии, поръчани от групата и други важни подробности. 

- Парад в Кремъл се извършва само при топло време, церемония на президентските полк е безплатна услуга, тя може да бъде анулирана, прехвърлена на друго място, време, дата, без предизвестие на туристите. Туристическа агенция не носи отговорност за възможни промени.

- Туроператор  не носи отговорност при смяна на часовете или анулиране на полетите от страна на авиокомпания.
- Туроператор има сключена застраховка «Отговорност на туроператор» 
- Начин на плащане: брой, в лева/ евро или по банков път:
  "ЕВРО ТОП ТУР" ЕООД,
  УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, гр. Пловдив,

 IBAN: BG87 UNCR 7000 1521 2617 26    BIC: UNCRBGSF

Евро Топ Тур  ЕООД не носи отговорност при смяна на часовете или анулиране на полетите от страна на превозвача.
Евро Топ Тур  ЕООД има сключена застраховка «Отговорност на туроператор» при ЗД" ЕВРОИНС" АД
Москва
Без колебания може да бъде наречена една от най-красивите столици и център на духовната култура на света. Архитектурният й облик се е градил с векове. Прекрасната руска столица расте в крачка с модерния свят, като съумява да запази уникалността си, базирана на дълга история. Забележителностите на Москва са доказателство за политическата, културна и религиозна власт, която притежава Русия от миналото до днешни дни. Преди много столетия той е бил построен върху седем хълма, които днес трудно могат да бъдат различени. Единствен, който се вижда днес, е Боровицкият, където се издигат кулите на Кремъл и Червеният площад, станали най-важните забележителности и символи на цяла Русия. Но едва ли някой от гостите би пропуснал изживяването да се повози и в метрото. Залите на Метрополитена, както всички с любов наричат подземната железница, са едни от най-красивите и импозантни в света. Истинско бижу са мостовете, преметнали своите снаги през Москва река и нейните притоци. Особено вечер със своите ефектни светлини те карат да спира дъха от възхита.